Haakpatroon Laptophoes

Laptop Sleeve Haken

Een tijdje geleden kreeg ik een nieuwe laptop en ging toen op zoek naar een leuke beschermhoes. Dagen zat ik te surfen op het internet (zoals ik altijd doe als ik weer iets in mijn hoofd heb gehaald:-), maar ik kon niks vinden wat ik echt leuk vond.
Waarom dan niet een zelf maken!?!
Leuk! Ik ging ermee aan de slag en hieronder zie je het eindresultaat.
Ik ben er blij mee 🙂

Haakpatroon Laptophoes

Het leek mij leuk om het ‘maak-proces’ hier met jullie te delen, zodat ik er misschien nóg iemand blij mee kan maken!
Ik heb gekozen voor deze wat dikkere haaksteek, zodat het ook echt bescherming biedt.
Het is eigenlijk vrij simpel, dus ook beginners kunnen dit maken 🙂
De kleurtjes kan je natuurlijk lekker zelf kiezen, maar ik zal ook even vertellen welke kleurtjes en materialen ik heb gebruikt.
Mijn laptop is 13,3 inch, maar het patroon is makkelijk aan te passen naar elke gewenste maat, alleen zal de hoeveelheid garen dan natuurlijk anders zijn.

Ik heb het volgende gebruikt:
– Durable Cosy fine: 4 bollen yellow(2179) en 2 bollen black(325)
(ik hield van beide kleuren wel wat over, maar anders kwam ik van beide net
te kort, maar ik verzin altijd wel weer iets wat ik daar nog van kan maken)
– 1 zwarte rits 40cm
Gele Gütermann naaigaren
Haaknaald 4mm
– Stukje stof van 35cm x 50cm

Ik heb 55 lossen opgezet, daarna nog een keerlosse gehaakt en toen 55 vasten terug gehaakt (met zwart). Je lossen + keerlosse moet deelbaar zijn door 4. Meten is weten. Meet je laptop op in de breedte en zet je aantal lossen op voor deze afmeting.
Haak nu een lap in de verspringende bobbel steek, zoals ik hem maar genoemd heb in het Nederlands ;-).

Het patroon bestaat eigenlijk maar uit 2 verschillende toeren, 1 toer met enkel vasten, en 1 toer met de bobbelsteken gecombineerd met vasten. Deze wissel je dus steeds af.
De toeren met bobbelsteken verschillen nog wel een beetje van elkaar.
De ene begint en eindigt met 1 vaste en de andere begint en eindigt met 3 vasten. Tussen alle bobbels haak je altijd 3 vasten!
Haak na elke toer een keerlosse!

Bekijk hier een tutorial voor de verspringende bobbelsteek: YouTube Tutorial

Ik heb de eerste toeren (5 bobbels omhoog) met zwart gehaakt en ben toen geëindigd met een toer vasten en ben toen gewisseld naar geel. Met geel heb ik in totaal 16 bobbel toeren gehaakt en ook 16 vasten toeren. Je eindigt altijd met een vasten toer, dit omdat dat makkelijker is met het innaaien van de binnenvoering met rits. Haak 2 dezelfde lappen, hecht dan alle draadjes netjes af en werk deze weg.
Je gaat nu bij beide lappen aan de zijkanten en onderkant vasten haken zodat je deze kan gebruiken om alles netjes aan elkaar te haken. Haak geel waar het geel is en zwart waar je werk zwart wordt (als je ook met meerdere kleuren werkt).

Haakpatroon latophoes

Leg de 2 lappen met de goede kanten op elkaar en haak deze met halve vasten rondom (behalve de bovenkant natuurlijk) aan elkaar vast. Je pakt alle tegenover elkaar liggende steken en in de hoeken haak je 2/3 vasten, even op gevoel.

Haakpatroon laptophoes

Het haakgedeelte is af!
Leg nu je naaispulletjes klaar. Mijn stof had een printje dus die moest ik op 25cm door midden knippen om de print aan beide kanten goed te hebben. Is dit bij jou niet het geval dan kan je de stof dubbel klappen.
Je gaat eerst de rits erin zetten.

Haakpatroon laptophoes

Leg de goede kant van de rits op de verkeerde kant van je stof aan de bovenkant en naai deze eraan. Ik doe dit altijd met een ritsvoetje.
Leg je stof weer net zo neer als toen je begon en klap nu de rits om naar boven zodat de goede kant naar je toe ligt. Leg hierop de andere bovenkant van je stof met de verkeerde kant naar beneden tegen de andere kant van de rits aan en naai deze ook vast.
Naai dan rondom de voering dicht. Denk eraan de rits iets open te doen van tevoren anders kan je je werk niet meer binnenste buiten keren.

De verkeerde kant van je stof zit nu aan de buitenkant.

Haakpatroon laptophoes

Schuif de voering in je haakwerkje en stop deze met je hand even goed onderin de hoeken. Leg het gedeelte met de rits zo netjes mogelijk net onder de bovenste rand met vasten. Zet dit rondom even vast met een paar kopspelden of als je hebt met wonderclips. Dit is iets waar ik zelf heel graag mee werk. Vind ze ideaal voor allerlei projecten!

Naai nu met de hand de binnenvoering zo netjes mogelijk rondom vast aan het haakwerk. Ik deed dit door steeds van binnen naar buiten en een stukje verder weer naar binnen te steken… snap je hem nog 😉

Haakpatroon laptophoes

Omdat ik altijd gek ben op leuke hangertjes aan ritsen, verzon ik bij deze hoes een ‘tassel’ voor aan de rits. Een kwastje zeg maar…
Dit is heel makkelijk om zelf te maken. Je knipt stukjes garen ruim 2x zo lang als je de kwast wil hebben. Leg deze op tafel en knoop in het midden met een stukje garen alle draadjes samen. Dit is tevens je ophang draadje voor aan de rits. Knoop dan nog een draad rondom het dubbel gevouwen pakketje garen(zie foto’s) en knoop deze ook goed vast. Trek die draden door de kwast naar binnen zodat ze netjes zijn weggewerkt. Knip de lengte van alle draadjes aan de onderkant gelijk en je kwast is klaar. Hoe meer draadjes je in het begin knipt, des te groter wordt de kwast.

Ik heb geprobeerd om zo goed mogelijk uit te leggen hoe ik het heb gedaan, maar mocht je er niet uit komen, laat dan gerust even een berichtje achter of stuur ons een chat via FB!

2 gedachtes over “Laptop Sleeve Haken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s