Havana Afghan CAL

Havana Afghan CAL

Havana Afghan CAL

VERLIEFD…  Dat werd ik 2 weken geleden op deze prachtige deken!!!
Ik kwam hem bij toeval ergens tegen en ik ben meteen gaan uitzoeken wie hij is en waar hij vandaan komt 🙂

Havana CAL

En daar zag ik hem…. op Ravelry. Daar las ik dat deze deken een CAL is. Een Crochet-A-Long. Dus hij wordt in gedeeltes vrijgegeven op een Facebookpagina die deze CAL host. In 8 weken tijd wordt deze CAL uitgebracht. Elke maandag verschijnt er weer een nieuw deel. De deken is ontworpen door Tinna Thorudottir Thorvaldar.
Ze komt van oorsprong uit IJsland maar woont nu in Cuba, waar ze geïnspireerd is geraakt voor het maken van deze deken. De kleurtjes die ze in de foto hierboven heeft gebruikt zag ze in de straten van Havana.
Dit legt ze allemaal uit in het eerste deel van de CAL, maar ze heeft ook filmpjes geplaatst op youtube hierover. De deken is ontworpen met de super leuke mozaïek haaktechniek. Ik was om en ging op zoek naar bijpassend garen om mijn eigen deken aan kleurtjes samen te stellen. 

havana CAL

Het patroon beschrijft hoe je de deken met slechts een paar kleuren (hoofdkleur en accentkleur) maakt (zie foto hierboven), maar haar deken zoals die bovenaan de pagina te zien is, is volledig gemaakt van restjes garens en is dus niet uitgeschreven in het patroon. Maar omdat ik juist op deze variant verliefd ben geworden, ben ik aan het proberen dit na te bootsen met mijn eigen uitgezochte kleurtjes.
Dat vind ik nou net het leukste gedeelte van een nieuw project!

Hoe doe ik dit?

Ik pak eigenlijk zoveel mogelijk kleurtjes die ik allemaal mooi vind en leg die dan naast elkaar op de grote tafel in onze winkel. Dan begin ik met schuiven, welke kleuren zijn mooi naast welke kleuren. En welke kleuren staan er misschien juist helemaal niet zo mooi bij…. die gaan er meteen weer tussenuit.
Tijdens dit uitzoeken doe ik wel meerdere keren een paar grote stappen achteruit om het geheel vanaf een afstandje te kunnen bekijken….. en beetje zoals een kunstenaar dat ook doet als die bezig is met zijn werk 😉
Als ik dan na al het wikken en wegen tussen alle mooie kleurtjes er eindelijk uit ben, pak ik alle bollen en maak er een pret-pakketje van voor mijzelf in een leuke tas of doos en die gaat dan mee naar huis 🙂
Zo deed ik dat ook voor deze geweldige Havana Afghan CAL.

Ik bedacht mij later die week dat ik vast niet de enige ben die deze CAL graag zou willen maken omdat die zo mooi is, maar dat niet iedereen er goed uit komt als een patroon in het engels geschreven is. Dit bracht mij op het idee om de ontwerpster aan te schrijven of ik haar patroon mag vertalen naar het Nederlands, zodat er nog meer mensen verblijd kunnen worden met dit geweldige patroon!

En YESSSS…… ze vind mijn idee geweldig! 🙂
Dit antwoord kreeg ik gisterochtend van haar en omdat ik overdag de hele dag weg was, zijn Jim en ik zaterdagavond als gekken aan de slag gegaan met het vertalen van de complete CAL. Dit moest heel snel gebeuren omdat de CAL afgelopen maandag (1oktober) eigenlijk al van start is gegaan en morgen (8oktober) het tweede deel al gepubliceerd gaat worden door Tinna.
Dus om dit bij te kunnen benen hebben wij er even nachtwerk van gemaakt
om dit af te kunnen krijgen.
Maar het is gelukt!!! Het is helemaal af en al verstuurd naar Tinna die het vandaag of morgen op Facebook zal gaan zetten.
Ik zal onderaan deze pagina alle links plaatsen naar de sites waar iets over deze CAL te vinden is en de CAL zelf natuurlijk.

Garen

Dan nog even iets over het gebruikte garen.
In het patroon staat dat Tinna gebruik maakt van garen dat te haken is met een 5mm naald, maar dat je in principe gebruik kan maken van elk willekeurig garen dat je maar wil. Zolang je zelf je haaknaald er maar op aanpast.
De rand haak je met een halve naald lager dan de deken zelf. Ik heb ervoor gekozen om de deken met de stylecraft special dk te haken met naald 4.
Ik ben nu druk met de eerste twee patronen te haken, als ik deze klaar heb zal ik hier een foto van plaatsen zodat je kan zien hoe deze gaat worden.

Wij zijn al druk met het maken van kant-en-klaar pakketten van de stylecraft om op onze website te zetten. Deze zullen vandaag of morgen erop komen te staan. Van mijn kleurtjes keuze zal ook een pakket gemaakt gaan worden 🙂 🙂

Kan je niet wachten om te beginnen stuur ons dan gewoon even een berichtje dan helpen we je vast op weg!!!

havana cal

Afmeting

De deken wordt zonder rand met garen voor een 5mm naald ongeveer 140x110cm groot. Je kan kiezen uit twee verschillende randen als je de deken klaar hebt. Een smalle rand en een brede rand. De smalle rand zal nog eens 8cm toevoegen aan de deken aan beide kanten en de brede rand 15cm aan beide kanten. Met een garen voor een 4mm naald (zoals de stylecraft) zal de deken dus wel iets kleiner worden. Ik zelf heb ervoor gekozen om mijn versie groter te maken. Dit wordt duidelijk in het patroon uitgelegd hoe je dit kan doen. Ik zal voor mijn eigen versie precies gaan uitschrijven hoe ik dit zelf heb gedaan. Ook ga ik er een kleurverdeling bij maken zodat ik die aan onze eigen pakketten kan toevoegen voor de mensen die hem net zo willen maken.
Mijn deken zal ongeveer 130cm breed worden zonder rand en 150cm met rand want ik ga voor de mooie brede rand. De lengte weet ik nu nog niet exact maar zal tussen de 180 en 200cm liggen.

Ik kan je ook al vast verklappen dat deze haaktechniek echt super leuk is om te doen!!! Het is erg verslavend haken 🙂 🙂

Op de onderstaande Facebook link staat de CAL gepubliceerd.

UPDATE december 2018: Dit is geen CAL meer maar een kooppatroon op Ravelry.com en op onze eigen website: Patroon Havana Afghan

Hier enkele belangrijke links:

Facebook CAL host

Havana Youtube Channel

Ravelry Havana CAL

Info site over de CAL

Bekijk deze sites ook voor meer inspiratie qua verschillende kleuren. Wil je zelf ook graag beginnen aan deze mooie deken maar heb je een beetje hulp nodig bij het kiezen van de kleuren, trek dan gerust aan de bel, we helpen graag! We maken zo een pakket op maat voor jou!!!

Havana CAL

Voorbeeld van de brede rand om de deken!

 

Mijn eerste deel ziet er zo uit

Havana Afghan CAL Super mooie deken haken! #havanacal #havanaafghan

Hieronder zie je mijn eerste 2 delen klaar

#havanacal #havanaafghan #dekenhaken
img_1728

Havana klaar met smalle rand

img_1736

Havana met smalle rand

All pictures are from Tinna Thorudottir Thorvaldar / PippinPoppycock

18 gedachtes over “Havana Afghan CAL

 1. Richtje Wijnen zegt:

  Supermooie deken😍😍😍
  Zodra het pakket en Nederlandse patroon beschikbaar komt, wil ik het graag bestellen. Vorig jaar de Persian tiles gemaakt met stylcraft DK, een erg fijn garen.

  Liked by 1 persoon

 2. Rianne zegt:

  Net zo enthousiast als jij: wat een mooie deken en je keuze voor Stylecraft is logisch, die hebben ook prachtige kleuren, ik probeer dit te volgen en vooral een materiaalpakket van deze veelkleurige deken spreekt me wel aan.Ga je hier een aparte Facebookgroep voor aanmaken?? waar kan ik dan je nederlandse beschrijving vinden???
  Geweldig dat je dit doet!!

  Like

  • De Wolkast zegt:

   Hoi Rianne, de patronen in het Nederlands staan ook gewoon op de Facebook pagina van pippin crochet, net als de originele talen! We zijn erg druk met mooie pakketten te maken en de eersten verschijnen hopelijk vandaag nog op onze website. Mijn kleurkeuze zal ik even in een foto sturen, mocht je zoiets willen kan ik je daar natuurlijk ook mee verder helpen 😊

   Like

 3. Lammy zegt:

  komt er ook een nederlandse FB pgina van de Havana CAL? fijn als je in je eigen taal vragen kunt stellen, en elkaar als haaksters kunt helpen met tips.

  Like

 4. stina zegt:

  Op hoeveel bollen stylecraft ( of hoeveel meter) kom je uit voor kleed met brede rand?
  Ik wil hem met deels restjes maken dus wil weten hoeveel wol ik hiervoor nodig heb

  Like

 5. Ayla zegt:

  Hoi De Wolkast, Ik heb een kleuren combinatie gekozen van jullie webwinkel en een verlanglijst gemaakt voor mijn verjaardag. Zullen jullie volgende 4 Patronen van deze deken uit Engels naar Nederlands vertalen? Als het lukt, Ik zal heel dankbaar zijn. Alvast bedankt en een fijn weekend gewenst. Liefs, Ayla 😊 👍

  Liked by 1 persoon

 6. akuncuhotmailcom zegt:

  Ok, prima. Ik heb gezien die eerste 4 weken vertaald door jullie. Mijn bedoeling is week 5/6 en de rest van het patroon van die CAL. GROETJES 👏 😀

  Like

 7. Miriam zegt:

  hallo,

  Ik wil heel graag het patroon van deze CAL in het nederlands bestellen, maar als ik naar de site van Ravelry ga, kan ik hem alleen in het engels bestellen. Kun jij mij helpen hoe dat wel lukt?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s