Een kleine verandering…

Deze blog is eigenlijk alleen geschreven voor onze klanten in de ‘stenen’ winkel.
Op deze manier proberen we uit te leggen waarom wij vanaf nu helaas genoodzaakt zijn onze ruil- en retourregels wat aan te gaan scherpen.
Wij zijn natuurlijk maar een ‘klein knus wolwinkeltje’ (zoals klanten ons vaak noemen:-), en geen multinational. De marges in deze branche zijn niet groot en de kosten van het ondernemen vrij hoog. Allemaal geen enkel probleem natuurlijk, maar wij knokken er nog alle dagen voor om ons brood hier uit te kunnen halen en dat gaat gelukkig steeds beter, maar om te kunnen blijven bestaan zullen we iets moeten veranderen!
Wij zijn vanaf dag 1 altijd erg coulant geweest met het ruilen en retourneren van producten die bij ons gekocht zijn. Wij doen nooit ergens moeilijk over om de klant happy weer onze winkel uit te kunnen laten gaan. Alles voor een tevreden klant! 🙂

Tot ons grote verdriet komt het de laatste tijd steeds vaker voor dat hier misbruik van gemaakt wordt en dit is voor ons echt een kostenpost aan het worden die gewoon niet nodig zou moeten zijn. Wij moeten hier dus nu echt wat aan gaan doen en vinden dat eigenlijk zelf heel erg vervelend.
Daar staat tegenover dat wij ook heel graag ons hoofd boven het water willen houden:-) Vandaar even ons verhaal hierachter in de hoop op een beetje begrip.

Ik zal even kort een paar kleine voorbeelden geven van situaties waar wij mee te maken krijgen. We hebben al meerdere keren meegemaakt dat we iets retour nemen in goed vertrouwen, dan wordt het garen op de toonbank gelegd en zonder dat wij iets checken slaan wij het aankoopbedrag retour aan de klant. Dit gebeurd ook vaak zo omdat wij meestal alleen staan in de winkel en als het druk is dat je dan snel wil door werken om iedereen snel van dienst te kunnen zijn.
Als wij op een later tijdstip deze bollen willen opruimen komen wij erachter dat er iets niet klopt, bijvoorbeeld het gewicht. Een bol van 50 gram waar gewoon 10 tot 20 gram of zelfs meer vanaf is. Deze bol(len) worden voor ons onverkoopbaar!
Of bollen die compleet van uiterlijk veranderd zijn dan bij aankoop, dat ermee geprobeerd is te werken maar het toch niet naar wens bleek te zijn en deze onvakkundig weer tot een bolletje worden ‘gedraaid’. Deze kunnen wij gewoon niet meer verkopen.
Naar rook ruikende bollen die retour komen zijn voor ons ook echt onverkoopbaar. Bollen waarvan later bij checken blijkt dat het betreffende verfbad al 2 jaar niet meer in onze winkel is geweest, dus nee die hadden ze niet pas net gekocht…
Maar 1 van de meest opmerkelijke dingen vind ik nog wel wat we af en toe mee maken, is dat mensen komen met een retour waarvan ze zeggen dat ze dat hier gekocht hebben en willen retourneren. Blijkt dat wij dat garen nog nooit in onze winkel hebben verkocht!!! Dan toch voet bij stuk blijven houden dat dat toch echt hier is aangeschaft. Sorry, maar wij weten toch echt wel welke garens (welke lijnen en merken) wij hebben ingekocht en verkocht de afgelopen bijna 4 jaar!

Als we een nieuwe lijn inkopen doen we dat vaker met één pak per kleur, gewoon eerst kijken of dit verkoopt of niet. Dan hebben we dus maar één verfbad per kleur en toch gebeurt het dat er dan toch andere verfbaden terug komen in onze winkel. Wij hoeven niet uit te leggen dat als wij gaan inkopen tegen verkoopprijzen, dat onze winkel dan niet erg lang zal blijven bestaan.
Om de bovengenoemde redenen zijn er al genoeg wolwinkels die helemaal geen garen meer terug nemen, vooral in het westen van het land is dit al vaak vrij normaal horen wij vaker. Je koopt wat je koopt en er komt niks meer terug, alleen vanwege alle ellende die retouren met zich mee brengen. Ik snap dat wel maar dat is niet wat wij willen!

Gelukkig horen wij ook vaak genoeg dat mensen blij zijn met ons winkeltje en daarom hopen wij ook nog lang te mogen bestaan. Wij vinden dat ruilen en retourneren er gewoon bij hoort en dat is bij ons ook nog steeds geen enkel probleem!!!
Maar dit moet wel eerlijk gebeuren.
We gaan dus vanaf nu wel de bollen die terug komen wegen om er zeker van te zijn dat de bol compleet is, verfbad checken en elke klant vragen of ze een bon mee willen hebben voor eventueel retourneren/ruilen, want tot nu toe gebeurde alles bijna altijd zonder bon, maar hierdoor is het door ons sowieso moeilijk te checken wat er daadwerkelijk betaald is voor de producten. Wij hebben ook regelmatig acties waardoor er ook wel eens andere bedragen worden betaald voor producten, zonder bon geven wij dus ook wel eens teveel geld terug bij retourneren. Met een bon weten wij ook gewoon zeker dat het ook daadwerkelijk bij ons is gekocht!
Vanaf nu is een bon dus je recht op ruilen en retourneren (zoals het bijna overal bij winkels gaat). Wij hanteren altijd al een termijn van 30 dagen, maar we zijn hier erg flexibel in en dat blijft zo, mits het garen er nog netjes uit ziet en verkoopbaar is.
Als het langer geleden is, dan kijken we of het betreffende verfbad nog in de winkel is, als dit zo is dan kan het ook na een half jaar retour.
Je zult snappen als wij na een half jaar/jaar 1 bol terug krijgen van een verfbad die niet meer in de winkel is wij die bol ook letterlijk in de vuilnisbak kunnen gooien omdat bijna al ons garen voor projecten wordt gebruikt en wij dat ene bolletje nooit zullen verkopen.

Gelukkig behoort het overgrote deel van onze klanten niet tot bovengenoemde en maken die ons juist groter en sterker, onze oprechte dankbaarheid daarvoor!!!

En om ons ‘knusse winkeltje’ gezond te kunnen houden vragen wij jullie dus ook om een beetje hulp en begrip!

Liefs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s